Duurzame woning in Randstede
Nabij het centrum van Scheemda, in plangebied De Randstede, zal een aantal nieuwe woningen worden ontwikkeld. Er is een nieuw bestemmingsplan en een aantal beeldkwaliteitsbepalingen opgesteld.

Voor het plangebied hebben we een drietal woningtypen ontwikkeld. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van deze typen is een samenhangende vormgeving en materiaalkeuze waarbij de onderlinge diversiteit op een subtiele manier wordt gezocht. Bovendien zijn de types duurzaam door gebruik te maken van een aantal moderne technieken.

De plattegrond van de diverse typen is gebaseerd op één basisidee. Door de open opzet van de plattegronden zijn diverse indelingsvarianten en optionele op–, uit– en aanbouwen denkbaar. Door de uniforme nokrichting kunnen we op elke zuidelijke dakschaal geïntegreerde PV cellen toepassen.

 

materialisatie en duurzame oplossingen

  1. De drie woningtypes zijn als één familie gematerialiseerd. Bakstenen en dakpannen sluiten qua kleur en speelse vlakverdeling op elkaar aan. Om het archetypische hoofdvolume helder te houden gebruiken we verholen goten en liggen de raamopeningen verdiept in het metselwerkvlak.
  2. Op een aantal plaatsen is de gevel verbijzonderd en uitgevoerd in verticale houten delen die terugliggen ten opzichte van het metselwerk. In de houten vlakken zijn prominente gevelopeningen aangebracht.
  3. De verdiepte gevelopeningen zorgen voor een natuurlijke zonafscherming.
  4. Op de zuidelijke dakschalen liggen geïntegreerde PV cellen en er is gebruik gemaakt van hoogwaardige isolatie.
  5. Het optionele vegetatiedak zuivert de lucht, buffert overtollig regenwater en verlengt de levensduur van het platte dak.

 

© archiview all rights reserved

tevredenheidsverklaring / satisfaction statement

 

 

 

[mapsmarker marker=”21″]

opdrachtgever / client:
bouwbedrijf D. Heikens

plaats / location:
scheemda

architect:
alex jager
rogier janssen
jack van der palen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct bellen +31 50 311 29 22