Twee volumes met elk een eigen karakter. Openheid en gesloten volumes komen bij elkaar in een vide waarbij de thema’s door een brug worden verbonden. De studeerkamer zwevend in de ruimte staat centraal in de routing.

Het was al de tweede kavel waar we gevraagd werden voor een ontwerp. Het bestemmingsplan voor de eerste kavel gaf niet de mogelijkheid voor de wensen van de opdrachtgever. Een laag met kap, goothoogte 3 meter, kaprichting evenwijdig aan de weg, garage 3 meter achter de voorgevel gaf niet de ruimtelijkheid die gewenst was. Een tweede kavel in een meer traditioneel gebouwde planopzet gaf meer mogelijkheden.

Contrast en symboliek zijn de thema’s voor deze ogenschijnlijk kleine woning. Een traditioneel plan in een aluminium volume aan eenzijde omsloten door een muur met volumes, trappen, bruggen en plateaus.

In het “gesloten” aluminium volume zijn op de begane grond de woonkamer en berging, en op de verdieping drie slaapkamers gesitueerd. Het volume volledig bekleed met aluminium en opent zich naar de “binnenplaats” door een opening met kolommen naar de woonkamer en op verdieping door middel van een balkon. Op de binnenplaats vinden de activiteiten van studeren en koken plaats. De Entree van buiten naar de binnenplaats is tussen het aluminium volume en de dienstenunit met toilet, bijkeuken en badkamer. Door de glazen poort komt dan op de binnenplaats met centraal het kookeiland als een kunstwerk in de ruimte. De studeerruimte ontworpen als een roostervloer zweeft in de ruimte van de binnenplaats en is te bereiken door een gezette plaatstalen trap. Vanaf dit plateau kan men de brug overstekend naar het balkon waaraan de slaapkamers zijn gelegen.

 

© archiview all rights reserved

tevredenheidsverklaring / satisfaction statement

 

[mapsmarker marker=”14″]

opdrachtgever / client:
fam. steeman

plaats / location:
scheemda

architect:
jack van der palen

constructeur / engineer:
blaauw

aannemer / contractor:
bouwbedrijf D. Heikens

fotograaf / photographer:
jan h. de boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct bellen +31 50 311 29 22