Op 18 januari 2016 lanceerden het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade de Open Oproep ‘A Home away from Home’. De initiatiefnemers besloten hun concept in te dienen. Van de 366 inzendingen heeft het MobaCo-A voorstel een eervolle vermelding gekregen wat leidde tot het tonen en uitleggen van een maquette op de Dutch Design Week in Eindhoven (oktober 2016). In de maand daarop won het concept een Future Green City Innovatie-Award.

In dit project beoogd de nieuwe onderneming een prototype te ontwikkelen dat bestaat uit diverse uitwisselbare demontabele biobased componenten. Het concept betreft een zelfbouwpakket voor een enkele woonmodule. Deze enkele woonmodules kunnen naar wens aan elkaar gekoppeld worden voor meerdere gebruiksscenario’s. De componenten zijn: uittrekbare kolommen, uitvouwbare dakconstructie, vloer- en dakelementen en voor de gevel en het dak een waterdichte afwerking (exterieur), verschillende kastelementen (interieur) aangevuld met een keuken, sanitaire unit en een installatie-unit (plug and play). Voor de gevelconstructie kan de gebruiker materialen hergebruiken uit zijn directe omgeving (zoals sloophout, autobanden, zwerfvuil, stro of leem).

‘Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

 

MOBACO-A-

Is een concept dat door de ruimtelijke opbouw dynamische en flexibele ruimtes creëert. Ruimtelijkheid in relatie tot de overgangen speelt in op het gebruik en de beleving van de bewoner. Door schakeling van de units, in open terrein of in een bestaand gebouw, ontstaan er gemeenschappelijke ruimtes en identiteit van een dorp in al haar facetten. Zonder fundering en met lichte elementen kunnen de individuele units met zelfbouwpakketten in elkaar worden gezet, een eigen identiteit gegeven, zelfvoorzienend gemaakt of koppelen tot een groepswoning. Iedere gebruiker kan zijn eigen thuis maken, veranderen en beheren met speciale interieurkasten als woonmachine.

VISIE
Iemand slaat op de vlucht. Laat zijn dierbaren achter of neemt ze met zich mee. Na aankomst in een veilig land zijn de angst, de pijn en het verdriet van een zwaar en ongewild afscheid nog enorm. Het gemis van cultuur, familie en het verkeren in grote onzekerheid over de toekomst is groot. Je bent op zoek naar geborgenheid en identiteit in de nieuwe samenleving waarin je participeert. Voor de gastorganisatie is flexibel op de huidige situatie kunnen inspelen belangrijk. De plek, tijd, hoeveelheden, en mogelijkheden zijn in het politieke landschap ongewis en een uitdaging.

Ons ontwerp speelt in op de sociale duurzaamheid, educatie en zelfwerkzaamheid. Mobaco-A- is een dynamisch flexibel concept waarbij de gebruiker (asielzoeker) op een eenvoudige manier zelf, met behulp van andere bewoners of ROC’s zijn eigen woonunit bouwt binnen de circulaire- en biobased economie (verantwoorde materialen, zonder afval en circulair). Een ‘thuis’ dat ontstaat door een zelfbouwmethodiek en het creëren van een eigen woonidentiteit door de gevelafwerking van lokale (sloop)materialen of grondstoffen en het scheppen van eigen ruimtes door middel van kastelementen. Units kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor veel verschillende gebruiksscenario’s mogelijk zijn. Tussen de gekoppelde units ontstaan gemeenschappelijke ruimtes overeenkomstig met de identiteit van een dorp met al haar faciliteiten, interacties en belevingen.

De gebruiker krijgt een compact zelfbouwpakket met instructies voor het bouwen van een individuele unit bij Nederlanders om de hoek of een groepswoning van gekoppelde individuele units op een open plek of in leegstaande kantoorpanden. Het pakket bestaat uit vouwbare constructie-elementen (exterieur), met vier kastelementen (interieur) eventueel aangevuld met keuken- of badkamerelement. De isolerende schil is opgebouwd met nanotechnologiedoeken. De gevel afgewerkt met lokale (gerecyclede) bouwmaterialen. Aan de unit wordt een installatie-object gekoppeld zodat deze zelfvoorzienend wordt. De unit is stapelbaar en tevens een de-constructief element dat met de bewoner in Nederland of naar hun thuisland kan meeverhuizen.

Naast de woonunit is het interieur een belangrijke schakel voor beleving. De enige interieurobjecten zijn kasten ontworpen als verrijdbare gebruiksvoorwerpen die op een kleine oppervlakte een dag en nachtsituatie creëren. In de kasten zijn een bed, stoelen en tafel als kastelement opgenomen. Overdag is het bed ingeklapt of kan als bank dienstdoen en kunnen stoelen en tafel uit de kast genomen en geplaatst worden. ’s-Avonds kan het omgedraaid worden en kan er een slaapkamer worden gecreëerd. Zo kunnen met de kasten individuele ruimtes (geborgenheid), cosy corners (gezellig) of grotere open ruimte (functioneel) gecreëerd worden. Een thuis voor bewoners.

kenmerken:
– hoge isolatiewaarde
– duurzame energie
– biobased economy
– circulaire economie

© archiview / pantheon performance based all rights reserved

tevredenheidsverklaring / satisfaction statement

gerelateerde projecten / related projects

publicaties / publications

a home away from home
(genomineerd / eervolle vermelding)

MOBACO-A-1
emma ringelding

MOBACO-A-2

archiview mobacoa20160607 mobacoa doorsnede zw

 

 

Direct bellen +31 50 311 29 22