Pleisterplaats Soesterberg

De ultieme symbiose tussen gebouw en landschap. Voor de oude vliegbasis Soesterberg heeft de gemeente het initiatief genomen om een prijsvraag voor een pleisterplaats uit te schrijven.

Visie
De pleisterplaats is een totaalconcept waarbij een markant gebouw de spil is van binnen- en buitenactiviteiten voor een heel diverse buurt- en bezoekersgroep. Een natuurlijke thuisbasis voor allerlei belevenissen in het groene panorama van Soesterberg. Het concept wil een vrije, vitale, verrassende, warme, creatieve en duurzame thuisbasis voor belevenissen zijn met een aantrekkingskracht voor zowel buurtbewoners en lokale verenigingen en bedrijven als bezoekers uit de bredere regio en daarbuiten. Een organische samenwerking met de gemeente, het Nationaal Militair Museum en andere relevante partijen is daarbij belangrijk. Als voorbeeld voor Pleisterplaats dient het vergelijkbare, succesvolle concept van PLLEK (www.pllek.nl) op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

Het gebouw
Het concept krijgt vorm in een markant en robuust gebouw met natuurlijke welvingen. Enerzijds passen de organische rondingen en duurzame materialen in de natuurlijke omgeving. Anderzijds is de hangarvorm een knipoog naar de voormalige vliegbasis. Een grote glazen schuifpui geeft zowel uitzicht op het groen als op de landingsbaan. Pleisterplaats wil gebruik maken van de efficiënte, duurzame en karakteristieke bouwmethode van BetonBallon (www.betonballon.nl). De binnenruimte met eigentijds Grand-Café staat door de pui in direct contact met de buitenruimte, waar onder meer een ligweide, een terras en een natuurlijk speeltuin hun plek krijgen.

Uitgangspunt in het concept is de natuurlijke organische inpassing met zichtlijnen en oriëntatie naar de vliegbasis en Soesterberg. Het maakt door zijn functionele ontwerp de verbinding tussen de vliegbasis en Soesterberg. De horecafunctie is verdeeld over twee lagen. De onderste laag is een verdiept plein met terrassen en maakt hier vanuit de verbinding met het “oerbos”. De bovenste laag ligt meer in het landschap waardoor deze versterkt wordt. De sleuf opent zich naar de vliegbasis. Deze entree is trap tevens een tribune zodat aan deze zijde activiteiten kunnen ontplooien die geen conflict hebben met het plein of het oerbos. Tevens doet de vorm denken aan een spaceship of stealth met een cockpit op de lage ronde vorm. Door het organisch in het landschap te laten opnemen is er meer ruimte nodig dan puur het bouwvlak. Maar de m2 oppervlakte van het gebouw valt binnen de regels.

Kenmerken:
– hoge isolatiewaarde
– duurzame energie
– innovatief bouwssysteem
– hoge ecologische en landschappelijke kwaliteit
– lage levenscycluskosten

© archiview all rights reserved
tevredenheidsverklaring / satisfaction statement
gerelateerde projecten / related projects
publicaties / publications

architect:
Jack van der Palen

ontwikkelaar:
betonballon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct bellen +31 50 311 29 22