De volumes vlechten in elkaar waardoor de routing de ruimtes met elkaar verbindt.
De wensen van uitzicht en relaties tussen de ruimtes hebben geleid tot een complex geheel dat toch eenduidig is vormgegeven. De volumes vlechten in elkaar waardoor de routing de ruimtes met elkaar verbindt. De kavel is een hoekkavel van waar men verschillende panorama’s kan ervaren. Het lag voor de hand deze te betrekken bij de woning. De opdrachtgever had daar duidelijke uitspraken over. Echter de ruimtes en de wensen vol dynamiek gaven een draai aan het ontwerp. Een vervlechting van ruimtes, overgangen en routes was het resultaat. Het beste is deze woning ook via de route te ervaren. Een route die is opgebouwd uit openbaar, semi-openbaar, semi-prive, en privé. De entree in het lage volume is een hoge ontvangst ruimte. Onder de architraaf van staal door komt men in een voorportaal. Het portaal waar zakelijke gasten worden ontvangen in de aansluitende praktijkkamer. Vanuit het voorportaal ervaart men door de lamellen de halfhoge privé-ruimtes, en deze vormen een natuurlijke afscheiding. Gaat men de trappen op naar de privé-ruimtes dan wordt door de versmalling van de trap gewezen op het grensgebied. Na de trap heeft men een overgangsgebied die aansluit aan de woonkamer, keuken, eetkamer en speelkamer. Deze ruimtes zijn gescheiden door wanden, verschillende hoogtes en kolommen en hebben visuele zichtlijnen met elkaar. Elke ruimte heeft zijn eigen panorama’s van straat, tuin, publieksvijver en weilanden met bosrand. De route gaat verder naar de andere vertrekken. De eerste kamers die we tegenkomen zijn de slaapkamers van de kinderen en verderop de trap de gastenkamer. De route eindigt in de hoofdslaapkamer waar we wederom geconfronteerd worden met het laatste panorama van de hoogte. Het slakkenhuis is voltooid. Het ontwerp is een organische vorm die vol staat van belevingen. Het heeft de kenmerken en bestanddelen van beschouwingen van helderheid, de kalmte van de zee, de beweging van de golven en de stemming van de golven. Een bron van emoties, stemmingen en het hart van tijd en ruimte. De ingrediënten die tot een onderzoekend ontwerp hebben geleid. De vormen van het gebouw zijn ontsproten uit de omgeving en de gewenste zichtlijnen.

 

Routing
We benaderen het gebouw langs de garage. Het ontvangst is in de entree die visueel gescheiden is van de gebouwfuncties. Vanuit de entree volgen we de route een halfprivaat halfopenbaar gebied waaraan de werkkamer is gesitueerd. Tussen de lamellen van de trap heeft men contact, als door oogharen, met de woonfuncties. Loopt men verder dan vernauwd zich deze ruimte zodat men ervaart dat men naar een ander gebied (privaat) loopt. Dit wordt nogeens versterkt door het hoogteverschil. Gaat men de trap op dan bevind men zich in de woonfuncties. De overgangen worden geaccentueerd door poorten van staal (liggers en kolommen) die een duidelijke visuele scheiding maken maar ook openheid geeft. Vervolgt men de route dan komt men als vanzelfsprekend in de woonkamer. De woonkamer is als een rustige verborgen maar toch een open ruimte ontworpen met zichtlijnen naar de bomenwal en de vijver. Gaat men door de poort van de keuken dan geeft het panoramaraam de vrijheid bij de activiteiten. Vanuit de keuken zijn duidelijke zichtlijnen naar de eet- en speelkamer die het overzicht geven. Gaat men door de poort van de eetkamer, dan komt men in een hogere ruimte met “schuin” plafond. Deze ruimte met veel licht en uitzicht op de tuin en boomwal geeft het idee alsof je op het terras zit. De openheid en centrale ligging is een belangrijk thema voor deze ruimte. Vanuit deze hebben we volledig overzicht over de woonfuncties. Het lijnenspel van wanden en balken is het sterkst als we in de route terugkijken naar de betonnen trap die in de wand is verankerd. In het centrale gedeelte van de woonfunctie hebben we contact met het slaapniveau. Vervolgen we de route naar boven dan worden begeleid door het spel van leuningbuizen. Hier lopen het licht tegemoet die tevens aftekend op de vloer en wanden centraal in de woning. De route wordt vervolgt naar een hoger niveau en eindigd in het slaapvertrek van de ouders. Tijdens deze route beleven we de dynamiek en openheid van de woning het meest.

© archiview all rights reserved

tevredenheidsverklaring / satisfaction statement

publicatie / press
boek

tentoonstelling / exhibition
Groninger natuurmuseum

©archiview all rights reserved

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
woning roden

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

woning roden 53.139531, 6.398903

opdrachtgever / client:
fam. troudes

plaats / location:
roden

architect:
jack van der palen

constructeur / engineer:
midden friesland

bouwkundig advies / building engineer:
adviesburo maring

aannemer / contractor:
molenhuis

fotograaf / photographer:
jan h. de boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Direct bellen +31 50 311 29 22