Xpeditie Blauwestad
Blauwestad bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een gloednieuw festival. Gedurende tien dagen wordt het gebied volgebouwd met tijdelijke bouwwerken en kan er gekampeerd worden op de vrije kavels. Zowel in je eigen tent of caravan of in je eigen gemaakte bouwwerk. Het mag allemaal. Ook is er muziek, theater en ander vertier. Blauwestad wordt een tijdelijke stad met ongekende mogelijkheden. Ter inspiratie staan er al enkele bijzondere bouwwerken en één van die bouwwerken is ontworpen en gebouwd door Jack van der Palen en Isabel Friederichs van Archiview.

Follie: Re-shape

Archiview is altijd op zoek naar mogelijkheden en eigenschappen van materialen. De opdracht van Xpeditie om een huis van afval te maken past hier goed in. Afval hebben we niet meer. Maar hoe geef je de nieuwe grondstoffen een tweede leven? De opdracht werd een zoektocht in twee richtingen. Vormentaal in een open ruimte met onorthodoxe bouwmaterialen.

Een experiment naar vorm, zo zou je deze follie kunnen omschrijven. Architect Jack van der Palen en interieurarchitect Isabel Friederichs zijn op zoek gegaan om op een eenvoudige manier een vrije, dubbel gekromde vorm te bouwen die uitbreidbaar en hervormbaar is. De locatie is een plek met een fundering van betongranulaat tegen het hennepveld aan. De ringenconstructie is de basis van de vorm en speelt met het landschap. Het maakt als vanzelf ruimtes. Als je binnen de constructie staat dan ervaar je het landschap sterker doordat het door de ringen word ingekaderd. Maar ook buiten de ringen ervaar je routing en ruimtes. Het is een vorm die je wilt onderzoeken en beleven.

De uit ringen bestaande constructie maakt het mogelijk om aan al bovenstaande wensen te voldoen. Deze ringen bestaan uit buizen en koppelingen die voor vloerverwarming worden gebruikt. De verbindingen tussen de ringen zijn gemaakt met slangklemmen. De constructie zou een drager kunnen zijn van verschillende soorten (afval)materialen die als huid zouden kunnen dienen. De ‘bomen’ in en rondom het bouwwerk bestaan uit palen en volkern stroken. De wind zorgt in samenwerking met de bomen en de constructie voor een bijzondere beleving, omdat het bouwwerk en zijn bomen meebewegen. Dit levert een mooi dynamisch beeld op.

Het bouwen was een ontwikkelmodel. De maquette gaf een richting voor de mogelijkheden. Door te bouwen leer en experimenteer je. Hierdoor is het model verschillende keren in vorm en materialisatie veranderd tot het moment dat alles op zijn plek viel en het goed was. Maar met een kleine ingreep is de vorm steeds opnieuw eenvoudig te veranderen. Hierdoor blijft het een ontwerp in ontwikkeling: duurzaam, recyclebaar en dynamisch.

© archiview all rights reserved

publicatie / press:
Dagblad van det Noorden 9 juli 2015

gerelateerde projecten / related projects
Installatie festival Noorderlicht Groningen

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
blauwe stad paviljoen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

blauwe stad paviljoen 53.166038, 7.037140

opdrachtgever:
Xpeditie Blauwestad

architecten:
Isabel Friederichs
Jack van der Palen

bouwteam:
Jack van der Palen
Isabel Friederichs
Marc van Zanten
Erik de Boer
Richard van Dinther

sponsoren:
Wavin
Technische Unie
Virol

fotograaf:
Isabel Friederichs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct bellen +31 50 311 29 22