One-Stop-Zorg-Shop
Het hart van het gebouw is de zorgstraat. Een straat die dienst doet als wachtruimte met “winkels” waar de patiënten kunnen “shoppen”. Het concept is net zo uitdagend als de samenwerking van de verschillende eerstelijnsdisciplines in de gezondheidszorg. Na lange tijd zoeken naar een goede locatie is deze bepaald bij een verzorgingsinstelling. Een bijzondere plek in Winsum die het gezondheidscentrum dwong in een langgerichte orientatie. Echter de tijd die verstreek heeft de wensen en eisen in de dynamische gezondheidszorg veranderd. Het PvE maakte het ontwerp te groot voor de locatie. Hierdoor verschoof het gebouw naar de nabij gelegen groenstrook. Een nieuwe visie op het gezondheidscentrum en haar omgeving moest worden bepaald. Het volume is gelaagd zodat het zich inpast in de omgeving, voornamelijk bepaald door eenlaags bebouwing en vrijstaande woningen. De onderste laag heeft een bakstenen structuur gerelateerd met de aarde, de opening en entree geaccentueerd met het lichte zink. De bovenbouw is  gerelateerd met de lucht en lichtheid. Een houten red cedar structuur ingevuld met zink. Via de entree kom je in de one-stop-zorg-shopstraat. Alle “winkels” gericht op de straat heten u welkom. De brede stadstrap brengt je naar de tweede laag, de functies met een afspraak.

©archiview all rights reserved{

Een gekoppeld gebouw
Naast het gezondheidscentrum is een fysiotherapiepraktijk gebouwd. Op een groenstrook is een nieuwe weg gemaakt worden waaraan het gezondheidscentrum en de fysiotherapiepraktijk worden gebouwd. Langs deze nieuwe weg was een strook gepland voor de gebouwen. De groenstrook lag naast een drukke verbindingsweg in Winsum. De twee gebouwen zijn qua functie, inhoud en volume totaal verschillend. Het grote gebouw heeft de neiging het kleine te verdringen en daarnaast was de materiaalkeuze voor de fysiotherapie reeds gemaakt. Door het gebouw te situeren op het eind van de straat word het geen “portiersgebouwtje” maar een extra dimensie in de omgeving. De vorm en situering werken als een boekensteun en afsluiting van de straat. De gevel gericht op het gezondheidscentrum is dan een compositie die sterk genoeg is om de concurrentie met elkaar aan te gaan.

tevredenheidsverklaring / satisfaction statement

gerelateerde projecten / related projects

Huisartsencentrum Uithuizen
Huisartsenpraktijk Leek
Fysiotherapiepraktijk Winsum

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
gezondheidscentrum winsum

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

gezondheidscentrum winsum 53.328469, 6.528526

opdrachtgever / client:
gezondheidscentrum winsum

plaats / location:
winsum

architect:
jack van der palen

medewerkers / co-workers:
marin van der deen
ellen dekkinga
walter van ginkel
anne kooiker
annemieke meurs
kasper niezen
wiert-jan siefkes

constructeur / engineer:
blaauw & partners

bouwkundig advies / building expert:
bouwkundig adviesburo van der plas

installatieadvies / installation expert:
adviesbureau vanderweele

calculatie / quantity surveyor:
wim hofman

aannemer / contractor:
stijkelbouw

installateur / installer:
Vaatstra

fotograaf / photographer:
jan h. de boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct bellen +31 50 311 29 22