©archiview all rights reserved

{tab=Omschrijving}

Optopping in Groningen.

Sober en rijk tegelijk – Een duurzame en tijdloze uitstraling door sobere vormgeving

Opdrachtgevers, wonende in het Noorden van Groningen vroegen om een uitbreiding voor hun rijtjeshuis. In eind jaren 80 gebouwd wordt het gevelbeeld van de 2 verdieping hoge rijtjeshuizen bepaald door lichte baksteen en verticale houten delen. Kenmerkend voor het ontwerp is het onafhankelijke bestaan van de omgeving. Het strakke doosje van onregelmatig gevelpatroon lijkt te zweven boven de rijtjeshuizen. Zijn metalen jasje glanst en verandert per lichtinval van tint. Door aan sommige plaatsen glas in plaats van een gevelplaat toe te passen biedt het overheersend gesloten geheel een aantal verschillende kijkjes op de omgeving. Allen aan de voorkant opent zich de als werkplek fungerende ruimte volledig en steekt boven de bestaande gevels uit. In het interieur is een doorgaand, verbindend element opgenomen in vorm van een meubel dat door de hele ruimte meandert. Het vormt trapafscheiding en zitmeubel te gelijk en verandert in een ruimtehoge kast dat doorloopt tot de balkoon, om binnen en buiten technische voorzieningen en onder anderen een panty te herbergen.

Om bouwtijd te besparen is het project uitgevoerd in prefab houtskeletbouw. Naar aanleiding van de wensen van de opdrachtgevers is er voor een duurzame damp-open constructie van natuurlijke materialen gekozen om een goede vochtregulatie te garanderen en het binnenklimaat te verbeteren. Daarnaast levert deze werkwijze een zeer goede warmteisolatie op en werkt zeer goed als warmtebuffer, waardoor de woning in de zomer koel blijft.

 

©archiview all rights reserved

 

opdrachtgever / client:
fam. Buijvoets

plaats / location:
groningen

architect:
Jack van der Palen / Henriette Kiss

fotograaf / photographer:
jan h. de boer

Direct bellen +31 50 311 29 22